Het plan

het plan

Wonen in het hart van Princenhage

Op enkele tientallen meters van de “Aogse markt”, de historische dorpskern van Princenhage, bevindt zich een ‘verborgen’ gebied. Waar eens de smederij van Miel Bachman en de visrokerij van Bond stonden, ontstaat nu een prachtige plek om te wonen in het groen: het Bachmanhof.

Het ruim 8 jaar braakliggende terrein gaat ruimte bieden aan een divers woonprogramma en wordt gekenmerkt door het authentieke dorpskarakter van Princenhage. Het binnenterrein wordt getransformeerd tot een nieuw woonhof van 30 eigentijdse woningen met een eigen signatuur en zicht op de Martinuskerk.

Levendig plan door grote diversiteit woningtypes

Het plan bestaat uit 30 grondgebonden woningen, die allemaal een sterke zichtrelatie hebben met het openbare gebied. Door de grote diversiteit aan woningtypes ontstaat er een levendig plan, de zorgvuldige ingetogen detaillering zorgt voor eenheid. Belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp is de realisatie van een substantieel aantal ‘levensloopbestendige’ woningen. Het betreft hier woningen die geschikt zijn voor ouderen, zoals patiowoningen en tweelaagse woningen met slaap- en badkamer op de begane grond. Toch wordt Bachmanhof divers. Want met de variatie in één-, twee- en drielaagse woningen is er plaats voor alle doelgroepen. Door de compositie van verschillende woningtypes ontstaan er drie gebieden, respectievelijk Het Erf, De Tuin en Het Hof. Zo wordt een kaal en ‘verborgen’ gebied op enkele tientallen meters van de ‘Aogse Markt’ een prachtige plek om te wonen in het groen.

Erf, tuin, hof

Het Bachmanhof is gevormd naar de randen van de omliggende bewoning. De wijk heeft dus een leuke, speelse vorm. We onderscheiden hierin drie in elkaar overlopende deelgebieden: erf, tuin en hof.

Erf

Op de plek van de oude Bachman-smederij, een pand dat door de eigenaar verbouwd wordt tot prachtig woonhuis, komt vanaf de Haagweg een informele ingang naar de wijk. Het is een rustige straat die toegang biedt tot de eerste woningen en voor fiets- en loopverkeer toegang geeft tot de rest van de wijk. Hier, op het Erf, valt naast de oude smederij ook de markante stadswoning direct op. Leuk is ook hoe de bebouwing op deze rustige, karaktervolle plek heel speels ten opzichte van elkaar staat.

Tuin

Grenzend aan het Erf ligt het deelgebied Tuin. Ook hier zijn de woningen heel speels ten opzichte van elkaar geplaatst. In combinatie met het groen, de bomen en de parkeerplaatsen daartussen, vormt het een gezellig groen pleintje. Een plek waar u voelt dat u in een dorp woont. De woningen zijn dan aan achterzijde wel omringd door bebouwing, maar deze ligt grotendeels door de bestaande lange achtertuinen met de volwassen begroeiing een heel eind uit uw zicht. Tel daar het prachtige groene uitzicht aan de voorzijde bij op
en u ervaart echt dat heerlijke vrije dorpsgevoel.

Hof

In het Bachmanhof komt een groot groengebied te liggen, met een grasveld, bankjes, beplanting, bomen en een wadi (een buffer voor regenwater). U ziet het groene plein direct aan uw linkerkant wanneer u via de Esserstraat de wijk binnenrijdt. Alle woningen aan het Hof hebben optimaal uitzicht op dit mooie groene plein.

Een woord van de architect

Meggie Bessemans en Theo van Esch van DAT architecten kregen de kans om de wensen van Marleen en Jan om te zetten in een ontwerp. “Het was een heerlijke opdracht”, aldus Meggie. “Vanwege de plek en vanwege de persoonlijke betrokkenheid van Jan en Marleen. Van begin af aan was duidelijk: hier wilden we met z’n allen écht iets bijzonders van maken. Het resulteerde in een prachtig plan met een enorme diversiteit aan type woningen, allen gemaakt met mooie details en hoogwaardige materialen. En dat op een speciale plek, midden in het centrum, maar toch in het groen. Het groene hart van de wijk wordt een fijne plek waar mensen lekker kunnen zitten en elkaar kunnen ontmoeten. En de woningen een echt thuis met een heerlijk vrij uitzicht en gevoel. Het was een genot om aan zo’n fantastisch project te mogen meewerken.”